Megjelent munkatársunk, Nagy János Rendi ellenzék és kormánypárt az 1751. évi országgyűlésen című munkája

Újabb kötettel gazdagodott a Disszertációk Budapest Főváros Levéltárából sorozatunk: megjelent Nagy János Rendi ellenzék és kormánypárt az 1751. évi országgyűlésen című kötete. A kiadványt a Mika Sándor Egyesülettel közös gondozásban adta ki Budapest Főváros Levéltára az egyesület induló, Acta Historica Societatis De Alexandro Mika Nominatae Series III.

Újabb kötettel gazdagodott a Disszertációk Budapest Főváros Levéltárából sorozatunk: megjelent Nagy János Rendi ellenzék és kormánypárt az 1751. évi országgyűlésen című kötete. A kiadványt a Mika Sándor Egyesülettel közös gondozásban adta ki Budapest Főváros Levéltára az egyesület induló, Acta Historica Societatis De Alexandro Mika Nominatae Series III. sorozatának első köteteként.

A 18. század, ezen belül az országgyűlések története a magyar történettudomány kevésbé kutatott területei közé tartozik, azért is örvendetes Nagy János 1751. évi országgyűlésről írt, hiánypótló munkájának megjelenése, amelynek alapját a 2018-ban megvédett doktori disszertációja képezte. A szerző alapvető fontosságú témát választott, ugyanis a 1751. évi országgyűlésen történtek az uralkodó és a magyar rendek viszonya későbbi alakulásának megértéséhez nélkülözhetetlenek. Nagy János hatalmas levéltári forrásanyag alapján a jómódú birtokos nemességből rekrutálódó diétai politikai szereplők pályaívének társadalomtörténeti szempontú elemzését végezte el, és kísérletet tett az országgyűlési ceremóniák, illetve beszédek kultúrtörténeti szempontú megközelítésére. Az általa alkalmazott komplex politika-, társadalom- diskurzustörténeti vizsgálat révén sokkal jobban megfoghatóvá váltak a rendi politikai élet szereplői és jobban megragadhatóvá vált a folyamatosan változó egyéni érdekeket és politikai cselekedeteket meghatározó retorikai-eszmei háttér is. A kötetet az 1751. évi országgyűlési szereplők rövid életrajzát tartalmazó Személyi adattár, valamint színes Térkép- és képmelléklet egészíti ki.

A kötet megjelenését az NKA Könyvkiadás Kollégiuma támogatta.