Budapesti fürdők villanófényben (XX. század) című kiállítás június 28-ig látogatható!

2019. május 22.

2019. május 24-étől június 28-ig tekinthető meg Budapest Főváros Levéltára legújabb, a budapesti fürdőkultúrát bemutató kamarakiállítása, amely a Nyitott Levéltárak idegenforgalom és turisztika témájú 2019/20. évi programsorozatához kapcsolódik.

A levéltár aulájában a fővárosi fürdőélet meghatározó elemei elevenednek meg: Budapest legismertebb, népszerű és egyúttal művészeti, építészeti értékeket képviselő fürdői, mint a Gellért, Lukács, Széchenyi gyógyfürdő; a különleges szépségű török fürdők; a margitszigeti Palatinus, vagy éppen a XIII. kerület fiatal strandja, a Dagály.

A budapesti fürdőkben alkalmazott építészeti és gépészeti megoldásokon túl megismerkedhetnek a látogatók a gyógyvizek hatásaival és felhasználási módjaival, megtudhatják, milyen módon vonzották a fürdőkbe a külföldi és magyar látogatókat. Megelevenednek a fürdőélet boldog pillanatai, de a bosszúságot okozó hiányosságok is.

A kiállításon középpontba helyezett fürdők ma is hívogatnak. Merüljünk el a főváros sokszínű fürdőkultúrájának történetében – még ha csak egy villanásnyira is!

 

hu_bfl_xv_19_d_2_c_000124_1.jpg

hu_bfl_xv_19_d_2_c_000124_1.jpg, – tomak