Budai kapucinus iratanyag került levéltárunkba

2018. szeptember 07.

Budapest Főváros Levéltára a Magyar Kapucinus Delegáció adományának köszönhetően 2018. augusztus 30-án magánszemélyektől megvásárolta a mintegy 500 tételből álló, döntően a budai (ma a főváros I. kerületében, a Fő utcában fekvő) kapucinus rendház 17–20. századi iratanyagának töredékeit.

A német, latin és magyar nyelvű iratok vélhetően a kapucinus rend 1950-es feloszlatását követően tisztázatlan körülmények között kerülhettek el a rendházból, napjainkig lappangtak egy Bács-Kiskun megyei kis település családi házának padlásán. Az így megvásárolt iratok között mind Budapest, mind a kapucinus rend magyarországi működésének történetéhez pótolhatatlan történeti forrásokat sikerült megmenteni a történettudomány számára.
Néhány dokumentum a levéltárunkba került irategyüttesből: 

kapucinus_1.jpg
Gróf Festetics György 1838. március 17-én kelt levele a kapucinusokhoz, amelyben leírta, hogy József nádor rendeletére a kriptájukból szállítsák át a palotakápolnába két kislánya szarkofágját,mivel az árvizek során megsérülhetnek

 

kapucinus_2.jpg
Görgei Márton vikárius 1806. január 25-én kelt levele a budai kapucinus rendfőnökhöz

 

kapucinus_3-1.jpg
Szerződés a budai kapucinusok és Árvai Tamás szablyakészítő között, annak a kapucinusok Budai Kamarai Adminisztrációtól kapott telkén álló házának átadásáról. Az aláírók között Hans Georg Götz ácsmester és Johnn Hölbling kőműves mester (1696. július 20.)

 

kapucinus_4-1.jpg
 A budai kapucinus rendház lakóinak 1750-es évi névjegyzéke. Az iratanyagban megtalálható a budai kapucinusok 1744–1784 közötti évenkénti névjegyzéke, amelyben olvasható a gvárdián, a szerzetesek, a növendékek, a laikus szolgálók, a betegek és az eltávozók nevei.